Vers vlees? Of toch maar goede hondenbrokken?
07 april 2024 

Vers vlees? Of toch maar goede hondenbrokken?

Wat is nou de beste voeding voor jouw hond? 

Hoe weet je nou uit zoveel merken wat je moet kiezen? En ga je voor brokken of toch maar eens vers vlees proberen? Laten we daar eens wat verder op in gaan.

Om maar meteen duidelijk te zijn: allebei zijn goed voor de hond als voeding! Voorstanders van vers vlees voeren zullen dit ongetwijfeld tegen gaan spreken. Voor hun is vlees het wondermiddel. En dat mag.

Maar ook is het zo dat niet elke hond vers vlees kan verteren en hier juist klachten van krijgt. En deze kunnen best ernstig zijn!  Dus voor deze honden zal het beter zijn dat zij goede hondenbrokken te krijgen!

Het probleem zit hem vaak in dat er gekozen wordt voor goedkope huismerk brokken bij de grote ketens of supermarkten.  Want het is toch belachelijk dat andere merken zo duur zijn?? Nee, dat is het dus niet. Want wat je erin stopt zie je aan de buitenkant terug!

Heel simpel gezegd: koop je voeding of koop je vulling? Daarin zit een groot verschil. De goedkope merken zitten bomvol tarwegranen als vulmiddel, bevatten heel weinig vlees en veel kunstmatige ingrediënten. Iets waar een hond niet goed mee overweg kan. Gevolg:  regelmatig problemen zoals rode huid, jeuk, verharen, diarree, oorontstekingen e.d.

Als extraatje ontvang je hier vaak nog veel winden bij en enorm veel ontlasting. Kortom: niemand wordt er blij van, behalve je portemonnee. Maar ook dat is maar tijdelijk. Want door deze klachten ga je weer naar de dierenarts. En daar moet je veel meer betalen dan die ene zak goede gezonde voeding.

De conclusie dat honden van wolven afstammen klopt helemaal, en dat ze daardoor alleen maar vlees moeten hebben is iets te kort door te bocht. Het maagdarmstelsel van onze honden is door de jaren heen niet meer te vergelijken met die van de wolf en door de evolutie kunnen sommige honden zelfs helemaal niet meer zo goed met vers vlees overweg! 

Bij honden die gewend zijn aan brokken is de spijsvertering aangepast. De PH-waarde in de maag is dan heel anders als bij vers vlees. Vers vlees is zuurder van samenstelling en vraagt dus ook een andere spijsvertering.  Je kunt dus daarom niet zomaar honden die altijd brokken hebben gehad overzetten op rauw vers vlees. Doe dit stapje voor stapje. 

Wat wel goed kan wanneer je wilt gaan starten met vers vlees, je hond gestoomd vlees geven! Deze is zachter voor de maag qua spijsvertering waardoor je hond langzaam kan wennen aan vlees. 

Zelf maak ik altijd een combinatie van onze goede hondenbrokken afgewisseld met ( gestoomd ) vlees. Op deze manier krijgt je hond het beste van beide: de noodzakelijke eiwitten en vetten van vers vlees en de nodige aangevulde vitaminen / mineralen, vezels en essentiele vetzuren met onze goede hondenbrokken.

Wil je advies hoe je het beste kan overstappen? Vraag een gratis gesprek met Monique aan. Zij helpt je graag de goede keuze te maken voor jouw hond!




Over de schrijver
Reactie plaatsen