Pas op met slakken!

Er zijn op dit moment erg veel ( naakt ) slakken te vinden. Dit komt met name door het vochtige weer waardoor slakken goed gedijen. Fijn voor de slakken maar minder fijn voor onze honden! Slakken kunnen namelijk wormen bij zich hebben die normaal onze honden niet zo gauw oplopen, en dus gevaarlijk voor ze zijn. Het gaat om de longworm en de hartworm en kunnen ernstige ziektes veroorzaken. De reguliere ontwormmiddelen zijn niet allemaal effectief tegen deze wormen.

Het hoeft trouwens niet zo te zijn dat de hond de slak opeet voordat deze besmet kan worden met deze wormen. In aanraking komen met het slijm van de slak kan al genoeg zijn. Wanneer een hond in aanraking komt met het slijm van de slak of zelfs opeet , dan kan de besmetting al plaatsvinden en kan schade aanrichten in de longen.

Symptomen  longwormbesmetting:

  1.   Ademhalingsproblemen met hoesten
  2.  Algehele malaise: weinig of geen eetlust
  3.  Gedragsverandering: lusteloosheid, sloomheid
  4.  Bloedstollingstoornissen in ver gevorderd stadium

Wat te doen?

Bij het vermoeden dat je hond in aanraking is geweest met slakken of slakkenslijm dan is het verstandig om je hond te ontwormen met een ontwormingsmiddel die ook werkt tegen hart en longwormen. Vraag dit altijd even na.  Wanneer je hond bovenstaande verschijnselen heeft ga dan altijd direct naar de dierenarts.

Over de schrijver
Reactie plaatsen