Pollenallergie bij je hond.

Niet alleen mensen maar ook dieren kunnen last hebben van hooikoorts! Vanaf februari tot en met september zijn er pollen in de lucht die klachten bij dieren kunnen veroorzaken. Soms ook wel pollenallergie genoemd.


Wat is het?

Pollenallergie ontstaat door een heftige reactie van het immuunsysteem op de aanwezigheid van  stuifmeel van grassen, planten of bomen.  De klachten ontstaan doordat stuifmeel dat in de lucht zweeft op het neusslijmvlies, ogen of in de luchtwegen terecht komt.


Symptomen pollenallergie:

De symptomen die je ziet lijken veel op de klachten die mensen ook ervaren bij hooikoorts:

1) Geirriteerde ogen

2) Niezen / loopneus

3) Jeuk aan huid, poten, kop, oksel en liezen

Honden hebben over het algemeen het meest last van huidklachten en niet zozeer problemen met neus of ogen zoals bij de mens, uitzonderingen daar gelaten. Door de jeukende huid likt, bijt of krabt een hond vaak aan de jeukende plekken. Dit resulteert in korstjes, kale plekken or verdikking en verkleuring van de huid.


Wat te doen?

Wanneer een dier heftig reageert op pollen zit dit in zijn immuunsysteem. Helemaal laten verdwijnen doet het niet maar we kunnen er wel voor zorgen dat het dier minder last van de klachten heeft.

Zorg voor goede gezonde voeding die het immuunsysteem versterkt waardoor de klachten op den duur minder heftig zullen doorkomen.

Ondersteun uw dier met een natuurlijk supplement die ervoor zorgt dat het immuunsysteem versterkt maar tegelijk ook de heftige allergiereacties verminderd.

Bij zeer ernstige klachten kun je een bloedonderzoek laten doen bij de dierenarts. Helaas is het vaak wel zo dat bij zo'n allergietest er heel veel uitslaat waar de hond al eens mee in aanraking is geweest, en je nog niet een heel duidelijk beeld hebt. 

Belangrijk is wel om ervoor te zorgen dat het immuunsysteem verbeterd wordt en hypoallergene voeding gegeven wordt, zonder tarwegranen bijvoorbeeld. Deze kunnen vaak een extra prikkel geven om allergische klachten te ontwikkelen. 


Over de schrijver
Reactie plaatsen