Mijn hond vindt de brokken niet lekker!
21 oktober 2020 

Mijn hond vindt de brokken niet lekker!

Dit is een veel gehoorde opmerking die mensen vaak maken wanneer hun hond de brokken laat staan of met lange tanden eet.

En dat is ook heel begrijpelijk.

Maar het laten staan van eten heeft vaak niet zo veel te maken met de uitgesproken smaak van je hond. Dat is iets wat wij mensen ervan maken.

 

Onze honden zijn afhankelijk van ons. Wij geven ze het eten dat ze die dag nodig hebben. En dat weten ze.

Daarom zullen ze niet zo gauw het eten laten staan; en zeker al niet voor de smaak.

 

Wat wel kan, en meer aannemelijk is, is dat de honden weten wanneer een brok niet zo “goed valt”.

Het kan zijn dat ze van een bepaald ingrediënt klachten krijgen wanneer ze de brokken hebben gegeten. En bij een volgende keer weer. Dan komt er automatisch een moment dat de hond dit snapt en daardoor niet zo snel zijn bak meer leeg eet.

Dit komt ook veel voor bij kauwbotten met name van de runderhuid. Ze doen er dan niet zo veel mee, en laten het liggen of ze begraven het. Rund kan namelijk reacties geven zoals spijsverteringsklachten, jeuk of huidproblemen.  Ze geven het als ware eigenlijk al aan ons aan. We mogen op zoek naar een alternatief in voeding of snacks.

 

Ook kan het zijn dat de hoeveelheden die gegeven worden iets te veel zijn.  Hierdoor heeft de hond niet meer zo veel trek, omdat hij gewoon genoeg heeft gehad de afgelopen dagen. Het lichaam corrigeert dit zelf door de hond minder te laten eten. Of wanneer je dit ziet, zelf al minder brokken in de bak doen voor een paar dagen. Dan komt dat “hongergevoel” vanzelf weer terug.  ( Wat ik persoonlijk jammer vindt is dat bij mij dit mechanisme totaal ontbreekt…. 😉)

Er is een uitzondering op de regel. En dat zijn PoedelsLabradoodles en de groep Boomertjes / Shih Tzu’s. Ervaring leert dat dit nog wel eens moeilijke eters zijn. Veel mensen met een Labradoodle hebben al meerdere voedingen geprobeerd om ze aan het eten te krijgen. Maar vaak gaat het dan nog niet van harte. Alhoewel er gekruist is met een Labrador, en je zou denken dat die alles eten, merk je hier dat de genen van de poedel duidelijk aanwezig zijn!  In dit geval zijn het Diva’s! Ik hou ervan. Die bepalen zelf wel wanneer, hoeveel en wat ze eten.

Het beste advies wat ik je hierin kan geven: laat het vaste voedingsschema los. Scheelt jou veel frustratie. Zolang er gegeten wordt en ze niet afvallen, dan regelen ze het zelf wel. Hou dit goed in de gaten en weeg ze regelmatig. Je kunt dan beter voor een geconcentreerde brok kiezen waar veel in zit. Omdat ze al weinig eten, hoeven ze van deze voeding dan ook niet veel te hebben en weet je dat ze iets goeds binnen krijgen. Wel net zo fijn.

Natuurlijk is het fijn wanneer je je hond heerlijk ziet smullen van de brokken! Daarom hebben wij onze brokken extra smakelijk gemaakt met veel dierlijke eiwitten ( kip, kalkoen of zalm) en alleen de allerbeste grondstoffen.

Over de schrijver
Reactie plaatsen