Artrose bij de hond: een pijnlijk geval
21 oktober 2020 

Artrose bij de hond: een pijnlijk geval

Artrose… een pijnlijk geval en helemaal waar! En heeft niks met ouderdom te maken, wat overigens veel mensen wel denken. In de regel is het wel zo dat vooral veel oudere honden dit hebben, maar ook  jonge honden kunnen last hebben van artrose!

Wat is Artrose eigenlijk:

Artrose is eigenlijk Gewrichtslijtage. Bij Artrose wordt het kraakbeen ruwer en dunner, en kunnen de botten niet meer soepel langs elkaar bewegen.

Hierdoor neemt het vermogen om de schokken door beweging op te vangen, af. Het omliggende kapsel raakt beschadigd en er ontstaat een ontstekingsreactie. Dit zorgt voor pijnlijke momenten.

 

Hoe herken ik Artrose:

Een hond met Artrose heeft eigenlijk bij elke beweging wel pijn, maar het best te herkennen is de “opstartpijn” .  Na een lange nacht of rustperiode is het bij het opstaan erg pijnlijk. Wanneer de hond weer wat langer bewogen heeft, zie je dat het steeds wat soepeler gaat.  Ook heeft hij moeite met lopen en in de auto springen. Naarmate de Artrose vordert zal de hond minder graag naar buiten gaan, en tijdens het wandelen zelfs pauzes inlassen of gaan liggen.

Wat kan er gedaan worden aan Artrose?

Artrose zelf kan niet meer genezen. We kunnen het de hond wel makkelijker maken door te ondersteunen met ( vooral natuurlijke) middelen en een goede gezonde voeding.

Wanneer een hond heel veel pijn heeft is het echt raadzaam om pijnstillers te geven. Deze zorgen ervoor dat de hond de dag makkelijker doorkomt, en hierdoor geen pijnstress meer heeft. Wanneer er ook een ontsteking bij betrokken is, zal er ook een ontstekingsremmer gegeven moeten worden.

Dit zal door een dierenarts nader bepaald moeten worden.

Wat kan ik zelf al doen?

Beweging:

Bij een hond met Artrose zal het bewegingsschema aangepast moeten worden. Liever meerdere malen wat korte stukjes als ineens een hele lange wandeling. Draaiende bewegingen en overbelasting moeten voorkomen worden zoals balspelletjes en gooien met de stok.

Zwemmen is een goede beweging voor honden met Artrose. Het geeft weinig druk op de gewrichten maar toch voldoende beweging.

Zelfs wanneer een hond nog pup is kun je hier al rekening mee houden. Door ervoor te zorgen dat de gewrichten niet overbelast worden en zo kunnen uitgroeien tot sterke botten.

Gewicht:

Overgewicht zal alleen maar nadelig werken op de gewrichten. Zorg er dan ook voor dat uw hond niet te zwaar is. Hoe goed bedoeld alle lekkernijen ook zijn, bij een hond met Artrose is het echt oppassen geblazen.

Voeding en supplementen:

Bewezen is dat een goede voeding met een hoge dosering Omega 3-vetzuren een belangrijke rol speelt in het verminderen van Artrose.  Ook Glucosamine en Chondroitine kunnen een rol spelen bij het verlichten van artrose bij de hond.

Glucosamine is een lichaamseigen stof, die in hoge concentraties wordt teruggevonden in gewrichten, kraakbeen, pezen en gewrichtsvloeistof.

Tevens is het ook de bouwstof van collageen, een onmisbare stof voor de werking van kraakbeen en botten.

Als je Glucosamine aan je hond wilt geven, is de kwaliteit van het product belangrijk. Je wilt natuurlijk wel dat je hond profiteert van de optimale werking van dit natuurproduct. Let erop dat het supplement naast Glucosamine ook Chondroïtine voor je hond bevat. Chondroïtine, ook wel Chondroïtinesulfaat genoemd, is een belangrijk bestanddeel van glycosaminoglycanen.
Het draagt bij aan gezonde en soepele gewrichten, stimuleert de aanmaak van kraakbeen en de gewrichtssmering. Bovendien heeft het een pijnstillende en ontstekingsremmende werking. Omdat de werking van deze bestanddelen elkaar onderling versterkt, is de combinatie van Glucosamine en Chondroïtine voor een hond met gewrichtsslijtage in veel gevallen zeer heilzaam.

Daarom bevatten onze brokken al deze drie de ingrediënten. Zowel  Omega 3 verzuren, bij ons is dat de zalmolie, als de Glucosamine en Chondroitine zijn in Lime Tree Brox verwerkt. Zo dragen bij aan een fit en actief leven voor jouw hond!

Over de schrijver
Reactie plaatsen