Wat is atopie bij je hond?

 Atopie bekent dat uw hond overgevoelig of zelfs allergisch is voor 'onschuldige' stoffen uit de omgeving (zoals huisstofmijt, gisten grassen, boompollen, voedingstoffen etc). Deze stoffen worden ook ook wel allergenen genoemd.

De ernst van de klachten kan per seizoen wisselen of het hele jaar door gelijk zijn.

Atopie bij honden komt voor als de hond voor langere tijd blootgesteld wordt aan bepaalde stoffen uit de omgeving waar hij niet goed tegen kan.

Het immuunsysteem herkent deze stoffen en gaat ze als schadelijk beschouwen. De antistoffen die dan worden aangemaakt veroorzaken een jeuk- en ontstekingsreactie.


De gemiddelde leeftijd waarop atopie bij honden ontstaat tussen de één - drie jaar.

Atopie heeft vaak een erfelijke aanleg. Daarnaast zijn er bepaalde rassen gevoeliger voor het ontwikkelen van atopie zoals Labradors, Golden retrievers, Duitse Herder, Terriërs, Shih Tzu.


Symptomen Atopie:

Jeuk is een van de belangrijkste symptomen bij honden met atopie. De honden krabben dan veel aan de snuit, oren, oksels, liezen en tenen. Ook is de huid vaak rood en opgezet en kan op sommige plekken zelfs nattig zijn.


Behandeling Atopie:

Om uit te sluiten waar de hond allergisch voor is kan een bloedonderzoek gedaan worden. Maar helaas komt hier niet alles uit. Wel kun je goed testen op bijvoorbeeld gisten / mijten/ schimmels. En dat is vaak al een grote groep waar de hond op reageert. Wanneer dit het geval is zul je met medicijnen van de dierenarts aan het werk moeten om de klachten te verminderen. 


Ook is verkeerde / goedkope voeding een van de grootste factoren voor een atopie. Zorg ervoor dat de voeding en de snacks die je je hond geeft zuiver is zonder onnodige vulstoffen en kunstmatige ingrediënten. Dit zijn vulstoffen en geen voedingstoffen en heel veel honden kunnen hier dan ook niet mee overweg en krijgen op den duur hier dus klachten van.