Oorontsteking bij je hond -  waar komt het vandaan?
08 maart 2024 

Oorontsteking bij je hond - waar komt het vandaan?

Als uw hond constant aan zijn oren krabt, zijn hoofd schudt of het scheef houdt, kan dit wijzen op een oorontsteking.  Dit kan resulteren in ontwijkende reacties wanneer zijn hoofd wordt aangeraakt, rusteloosheid of soms zelfs agressief gedrag. Honden die vaak zwemmen en bepaalde rassen zijn vatbaarder voor oorontsteking.

Symptomen oorpijn:

Verminderde eetlust

Vermoeidheid

Koorts

Schudden met hoofd

Krabben oor

Vieze geur uit oor


Deze symptomen kunnen optreden bij een oorontsteking, wat aangeeft dat het tijd is om actie te ondernemen.

Oorzaken oorontsteking: 

-mijten

- parasieten

- voedselallergieën


Wat te doen:

Zorg allereerst voor een goede zuivere voeding, het liefst zonder tarwegranen en rundvlees. Denk ook aan alle snacks die gegeven worden. Ook hiervoor geldt dat het zonder tarwegranen en rundvlees moet zijn. 

Bij oormijt zit u een bruine, korrelige massa in de gehoorgang zitten. Deze gaat niet vanzelf weg maar heeft behandeling nodig. Wanneer er een ontsteking zit door een bacterie dan is anti-biotica nodig. Maar pas op met te vaak anti-biotica geven; hierdoor wordt het oor-klimaat aangetast en zal het uiteindelijk steeds vatbaarder worden voor een oorontsteking. Dus bij regelmatige terugkerende oorontsteking is ook hier goede voeding en snacks aan te bevelen.

Er zijn ook natuurlijke middelen op de markt die gegeven kunnen worden bij oorproblemen die milder maar ook zeer effectief zijn.

Het ontgiften van de nieren kan nuttig zijn bij een oorontsteking, omdat een verbeterde nierfunctie kan helpen bij het verwijderen van toxines uit het lichaam, waardoor andere symptomen ook verminderen.

Over de schrijver
Reactie plaatsen