Diarree bij je hond: wat kan het zijn?

Virus versus Giardia


Wat is Giardia?

Giardia is een hele kleine parasiet die de dunne darm aantast en hierdoor diarree veroorzaakt. Als de parasieten het lichaam van de hond binnendringen, vallen ze de slijmvliezen van de dunne darm aan. In de dunne darm voeden ze zich met suiker ( uit de voeding ) waardoor ze zich snel kunnen vermenigvuldigen. Een Giardia besmetting kan daarom lang duren.

Er zijn meerdere symptomen die bij Giardia passen, maar hele vieze winden en enorm stinkende ontlasting / diarree is toch wel de meest voorkomende aanwijzing. De hond vertoont vaak niet een hele zieke indruk.

Overige symptomen:

Maagkramp

  1. Braken

  2. Bloederige / slijmerige diarree

  3. Niet willen eten

  4. Koorts

  5. Gewichtsverlies

  6.  Gras eten

Maag-darm virus bij honden:

Vaak is dit acuut en gaat gepaard met zowel diarree als braken. De maag accepteert niks meer en de klachten zijn constant aanwezig. Je hond is er echt ziek en lusteloos van.


Wat te doen:

Giardia gaat niet vanzelf over. Wanneer de verdenking van Giardia er is dan is een behandeling met medicijnen noodzakelijk. Daarnaast kan het aanpassen van voeding en toepassen van supplementen helpen het eerder onder controle te krijgen. Giardia voedt zich met suikers vaak ontstaan uit voedingen met veel tarwegranen. Bij verdenking van Giardia kan een voeding van vlees helpen om de parasiet te verminderen ( medicijnen blijven wel nodig!) Je kunt hiermee heel makkelijk onze gestoomde vleesworsten geven. Niet direct rauw vlees maar zo zorg je er wel voor dat de parasiet zich niet zo snel kan vermeerderen.

 Wat te doen bij maag-darmvirus:

Een virus gaat eigenlijk vanzelf weer over. Maar je kunt je hond wel helpen het makkelijker te maken door licht verteerbare voeding te geven zoals een paar dagen gekookte rijst met kipfilet erdoorheen. Een supplement die de ontlasting dikker maakt kan verlichting geven.


Voor beide geldt:

Zowel Giardia als een maag-darmvirus zijn erg besmettelijk! Pas dus op met contact met andere honden en laat je hond niet aan poep van andere honden ruiken!  

Twijfel je nog of heb je nog vragen?  Vraag gerust een gratis advies gesprek met Monique aan. Zij helpt je graag!